Няма зареден профил. (Вход)
 

You are here,

 

 
Въвеждащ курс
Teacher: Академия по Кабала

Основният предмет на науката кабала е индивидуалното разкриване от човека на обкръжаващият го свят в истинския му вид (според кабала възприемането на действителността с нашите пет органа на осезание е само игра на въображението ни). Уводната част дава обща представа за начина на разкриване на истинската картина на света, разказва се за разпространението на науката кабала днес и се разяснява причината поради която тя е била скривана през предишните епохи. Допълнително се предлагат повече от двадесет въпрос със съответстващите им отговори, които ще облекчат първоначалното запознаване с науката кабала.

1. Същност на науката Кабала
Teacher: Академия по Кабала

Първата и основополагаща тема на курса разкрива основните закони и понятия на науката кабала. Тук се дава точно определение на науката кабала и се разкрива нейното предназначение, разглежда се пътя за постигане на висшата управляваща сила и пътищата по които тя въздейства върху човека. Голямо внимание се отделя на кабалистичните термини и понятията на особения език, който е създаден от кабалистите за да могат да опишат висшия свят, който е неосезаем за нас, езика на който са написани кабалистичните книги през хилядолетията и на който са се предавали кабалистичните знания от учител на ученик.

2. Схема на творението
Teacher: Академия по Кабала

Това е най-големия по обем и информация материал: в него се разглежда всички схеми на творението от Замисъл до проявлението на духовната конструкция, прототипа на общата душа, наречена Адам Ришон и частички от която сме ние. Темата се основава на статията на Баал Сулам "Въведение в науката кабала" и се смята за ключова при обучението с кабалистическата литература. Материала не е лесен за усвояване, тъй като в него са включени множество кабалистични термини и определения, изискващи да бъдат точно запомнени. Предлагат се голямо количество схеми и чертежи, които възпроизвеждат строежа и механизма на въздействие на висшата природа върху човека. Особеният език позволява на кабалистите да опишат реалността, която те са постигнали чрез чувствени образи, които не са още осезаеми за нас.

3. Възприемане на реалността
Teacher: Академия по Кабала

В тази тема се дават подробни обяснения на трите елементи, от които е съставена действителността: Същност на Твореца, Безкрайността и Душите и способите за възприемане на тази действителност от човека. Описва се кабалистичния метод за възприемане на действителността и разликата му от традиционния, естествения способ за изследване на света с помощта на петте органа на осезание. Представя се кабалистическата представа за света, която ще спаси човека от множество заблуди и неверни представи и с това ще го изведе на по-високо ниво на съществуване.

4. Кабалистична теория за развитието на света
Teacher: Академия по Кабала

Тъй като нито един от кабалистичните източници не се занимава с непосредственото описания на материала на нашия свят, то настоящия материал предлага първия опит да се реконструира развитието на материалната Вселена от гледната точка на кабала. Темата се състои от две части. В първата част се прави сравнителна характеристика на двете основни концепции за създаването на света: еволюционната теория на Дарвин и теорията на креационизма - божественото създание на Вселената. Във втората част се представя кабалистичния модел за сътворяването на света пресъздаден на основата на кабалистичните източници. Във връзка с това целия урок е посветен на правилната интерпретация на кабалистичните текстове, които ако не бъдат разбрани правилно биха довели до появата на множество от теории, които биха отклонили човечеството от постигането на истинската цел на сътворяването на света.

5. История на развитието на науката Кабала
Teacher: Академия по Кабала

Този курс разказва за кабалистите от миналото, които са разработили методиката, която може да свърже човека с Твореца. Историята на човечеството познава хиляди хора, които са постигнали Висшия свят, но със създаването на методиката винаги са се занимавали единици. Развитието на кабала, като постижение на мирозданието започва преди 5766 години, въпреки, че историята на човечеството съществува от няколко десетки хиляди години. Съществувала ли е кабала преди това? Какви са основните етапи в развитието на кабалистическата система? Каква е връзката между съвременното излагане на науката кабала и развитието на човечеството? Отговорите на тези и много други въпроси ще научите, изучавайки този материал.

6. Изследване на творението
Учител: Академия по Кабала

В курса се разглежда областта, методите и обектите, които изследва науката кабала. Обекта на изследване се оказва самия човек: за да се получат достоверни и обективи резултати изследователя трябва да се абстрахира от своите природни инструменти за изследване (органите за възприемане) и да придобие нов орган на осезание, наричан на езика на кабала екран. Истинността и точността на резултата на изследване е гарантиран в кабала от строгите закони. Ясно установените граници на изследване разделят мирозданието на постижими и непостижими части. Постижението се реализира вътре в човека в момента, когато той по опитен път открива в себе си свойство, което е напълно идентично с Твореца, при това резултатите от изследването позволяват 100 % повторяемост и могат да бъдат възпроизведени от други изследователи. Така с  тези напълно достоверни методи човека постепенно разкрива пълната картина на света.

7. Кабала като интегрална наука
Teacher: Академия по Кабала

Ценността на всяка наука в света се определя от ползата за човека. Ползата на науката кабала се свежда до това, че човека разкрива собствената си скрита по-рано от него природа, разбира причината за всичко ставащо, а така също свръзките между всички причини и следствия. Разбирането на причината за сътворението разкрива целта на нашето съществуване и ни дава представа за състоянията, които ние сме длъжни да преминем по веригата на причинно -следствените свръзки до достигане на окончателната форма.

8. Кабала и религията
Teacher: Академия по Кабала

Автора прави сравнителен анализ на науката кабала и религията. Кабала представлява методика на изследване на обкръжаващата ни действителност. Неточната интерпретация на кабалистичните източници е довела човечеството до погрешното разбиране на законите на природата и създаване на различни вярвания. Този процес е продължил хилядолетия и днес е невъзможно на практика да се различи истинското учение от лъжливата система, мистиката, продажбата на амулети, магьосничеството и други методики.

 На човека му се струва, че във всичко това действа някаква свръх естествена сила, но на практика ефекта от подобни методики се основава изключително на психологическо въздействие. Човека започва да си представя духовния свят във вид на тайни управляващи сили, вижда техните прояви в особените свръзки с буквите, кодовете и заклинанията.

Човечеството е длъжно да израсте това възприемане на света и да осъзнае, че законите на природата, както и отношението на Висшите сили към нас, си остава неизменно, а само чрез промяната на самия себе си човека ще постигне истинската картина на света.

В това се състои и кардиналната разлика между кабала и религията. Това отличава човека, който разбира, че му е необходимо да работи върху своята промяна, от човека, който чака, кога Твореца ще промени своето отношение към него.

9. Кабала и философията – сравнителен анализ
Teacher: Академия по Кабала

В този курс се прави сравнителен анализ между науката кабала и философията, като различни способи за изследване на действителността. Днес още много хора считат, че кабала е част от философията, но разликата между тях е кардинална, тъй като философията се занимава с всичко, което човека постига вътре в своите пет органи на осезание т.е. без да напуска границите на нашите възприятия без наличието на шести орган на осезание.

Философията се занимава с разсъждения с тези знания, действия и свойства, които не се намират в точно определена област поддаваща се на нашия опит и затова нейното знание е абсолютно недостоверно, тъй като не се потвърждава от каквато и да било практика или експериментален път. Разсъжденията на тази наука се отнасят до отвлечени понятия за които всеки може да има свое мнение.

Това, което във философията се дефинира от догадки, в кабала е резултат от опит с материал. От това следва главната разлика между философията и кабала при противопоставянето им една на друга.

10. Кабалистична антропология
Teacher: Академия по Кабала

В курса се разглежда една от най спорните теми в света-отношенията между душата и тялото. В първия урок се обясняват най-разпространените теории за душата и тялото, които великия кабалист от миналия век Баал Сулам обединява в три групи: теорията на вярата, теорията на дуализма, теорията на отрицанието. В зависимост от представата си за света, всеки човек е привърженик на една от тези теории.

В следващите уроци се дават определения на душите и телата, като кабалистични понятия и се разглеждат етапите през които минава душата в своето развитие. Предлагат се въпроси и отговори по темата, които ще помогнат правилно да се ориентирате в следващите материали. Вие ще разберете, какво е това душа, нейното устройство и предназначение.

11. Социология и Кабала
Teacher: Академия по Кабала

Курсът социология на кабала се позовава на статията на Баал Сулам "Свободата на избора" ще помогне на всеки желаещ да изучава обраста в която съществува възможността за взимане на самостоятелни решения. Тази възможност се базира на съвършено друг принцип, друга формула, друг алгоритъм. Тя се намира извън нашата егоистична природа.

12. Програма за развитие на човечеството
Teacher: Академия по Кабала

В този курс са представени основните кабалистични принципи заедно с актуалните резултати от последните изследвания в различни области. Вие ще се запознаете с програмата за развитие, която е подготвена за нас от природата и ще види по какъв начин е възможно грамотно да е реализира с целта да достигне до щастливия край.

Заключителни изпити
Teacher: Академия по Кабала

След завършване на обучението, т.е. след усвояване на всички предложени курсове, студента държи заключителен изпит, състоящ се от 20 въпроса. За успешно взимане на изпита студента трябва отговори правилно на не по-малко от 70% от зададените въпроси. Ако правилните отговори са по-малко, то студента може да повтори опита. След получаване на положителна оценка на студента се дава възможност да участва в регионални конгреси, провеждани от Международната академия по кабала.

Списък на курсовете
Teacher: Академия по Кабала